Gıda Enflasyonu ve Yemek Hizmetleri: SOA Toplu Yemek'in Stratejileri
29.01.2025 00:45
SOA Toplu Yemek'in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonu ile mücadele ederken işletmelerin menü taleplerinin arttığını belirtti. 2024 hedefleri ve sektördeki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Gıda Enflasyonu ve Yemek Hizmetleri: SOA Toplu Yemek'in Stratejileri

SOA Toplu Yemek’in Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun işletmeleri zorladığını ancak menü taleplerinin arttığını vurguladı. 2024 yılı hedefleri arasında 81 ilde hizmet vermek bulunuyor. Kocabaş, yemek hizmetlerinin maliyetleri ve sektördeki gelişmeler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gıda Enflasyonu ve Menü Talepleri

Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonunun işletmeler için en büyük zorluk olduğunu ifade etti. İşletmeler, bu zorluğa rağmen menülerde kısıntıya gitmek yerine daha hacimli menüler talep etmektedir. Kocabaş, “Hayat pahalılığı yüzünden alım gücü düşen çalışanlarını, bir sosyal yan hak olarak, enflasyona karşı koruma eğiliminin öne çıktığını” belirtti.

Fiyat artışlarının hızla yükselmesi, işletmelerin menü fiyatlarını sık sık güncellemelerine neden oldu. Kocabaş, “Menü fiyatlarının hemen her yıl yüzde 100 arttığını” ifade etti. Bu durum, işletmelerin maliyetlerini etkileyerek, yemek hizmetlerinin fiyatlandırılmasında değişikliklere yol açtı.

Yemek Hizmetlerinin Avantajları

Kocabaş, işyerinde yemek vermenin yemek kartı sağlamaktan daha avantajlı olduğunu dile getirdi. “Yemek kartları tarafında komisyonlar gündeme geliyor. O bakım­dan işletmeler de o komis­yonları dikkate alarak menü fiyatlarını belirliyorlar” dedi. İşletmeler, yemek hizmetlerini daha uygun fiyatlarla sunarak çalışan memnuniyetini artırmayı hedefliyor.

İşletmelerin yemek maliyetleri 150-285 TL arasında değişmektedir. Kocabaş, “Bu fiyata AVM’de bir mekânda birden çok çeşit ürünlü öğün alamazsınız” diyerek, işyerinde sunulan yemeklerin maliyet avantajını vurguladı. Yemek hizmetlerinin kalitesi, işletmelerin tercihlerini etkileyen önemli bir faktördür.

İşletmelerin Çalışanlarına Sağladığı Hizmetler

SOA Toplu Yemek, her gün 60 bin çalışana yemek hizmeti sunmaktadır. Kocabaş, “İşletmelerin talebine göre günde iki veya üç kez de yemek servisi yapılabiliyor” dedi. Ağırlıklı olarak İSO 500’deki şirketlerle çalıştıklarını belirten Kocabaş, mutfağı olmayan işletmelere hizmet vermediklerini ifade etti.

Yemeklerin taze sunulması gerektiğini vurgulayan Kocabaş, “Dışarıdan yemek pişirip fabrika­ya getirmek yerine doğru­dan oraya servis yapıyoruz” dedi. Bu yaklaşım, yemek hizmetlerinin kalitesini artırmakta ve müşteri memnuniyetini sağlamaktadır.

2024 Hedefleri ve Sektördeki Gelişmeler

2024 yılında ciroda 1,5 milyar TL’yi aşmayı hedeflediklerini belirten Kocabaş, Türkiye genelinde 5 bin 192 kayıtlı firmanın faaliyet gösterdiğini ifade etti. Kayıt dışı firmalar dahil yıllık yaklaşık 4,5 milyar dolarlık iş hacmiyle 334 bin 529 kişiye doğrudan, 1,5 milyon kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlandığına dikkat çekti.

Kocabaş, “Gıda maliyetinin büyük kısmı. Onun ardından personel geliyor. İşçilik maliyeti yüzde 30 civarında” diyerek, sektördeki iş gücü sorunlarına da değindi. Kalifiye personel bulma zorluğu, sektörün karşılaştığı önemli bir sorundur.

Gelecek Planları ve Stratejiler

Melih Can Kocabaş, yurt dışı planlarının olmadığını ancak yurt sathında 81 ilde hizmet verme amacının bulunduğunu ifade etti. Daha önce lokanta işleten Kocabaş, bu işin öznel bir uğraş olduğunu belirterek, ana işlerine odaklandıklarını söyledi.

Kocabaş, “Lokanta işi sabah 8’den akşam 12’ye kadar mesai istiyor. O işi bir müdüre bırakayım da diyemiyorsunuz. Başında olmanız gerekiyor” diyerek, lokanta işletmeciliğinin zorluklarına dikkat çekti. Bu nedenle, SOA Toplu Yemek’in büyüme stratejileri, mevcut iş modeline odaklanmaktadır.

Bize Ulaşın