Türkiye Yüzyılı: Ulaştırma Koridorları ile Ekonomik Büyüme
10.04.2025 15:24
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'nda Türkiye Yüzyılı'nın ulaştırma koridorları ile şekillendiğini vurguladı. Yeni projelerle ticaretin hızlanması hedefleniyor.

TÜRKİYE YÜZYILI ULAŞTIRMA KORİDORLARIYLA ŞEKİLLENİYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda Türkiye Yüzyılı'nın ulaştırma koridorları ile şekillendiğini vurguladı. Yeni projelerle ticaretin hızlanması hedefleniyor.

OECD Yükselen Pazarlar Forumu’nda Önemli Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, OECD Yükselen Pazarlar Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Uraloğlu, küresel ekonomik ilerlemenin geleceğini şekillendiren bu platformda, ticaret ve bağlantısallık konusundaki vizyonlarını paylaştı. Ulaştırma koridorlarının ekonomik kalkınmayı nasıl etkilediğini vurguladı.

Uraloğlu, “Gelişmekte olan pazarları küresel ekonomiye entegre eden ekonomik büyümenin kilit bir sağlayıcısı olarak ulaştırma, ticaret ile birbirine sıkıca kenetlenmiştir.” dedi. Ulaştırma altyapısına yapılacak her yatırımın, ticaret maliyetlerini azaltacağını ve ekonomik büyümeyi artıracağını belirtti.

Kalkınma Yolu Projesi’nin Hedefleri

Kalkınma Yolu Projesi ile Asya ile Avrupa arasındaki geçiş süresinin mevcut deniz yollarına kıyasla 15 güne kadar kısaltılması hedefleniyor. Uraloğlu, “Çok yakında Irak ile Kalkınma Yolu Projesi’nin nihai anlaşmasını imzalayarak önemli bir eşiği daha aşmayı planlıyoruz.” dedi. Bu proje, bölgesel ticareti canlandırmayı amaçlıyor.

Uraloğlu, “Faw Limanı’nı Türkiye’ye ve oradan Avrupa’ya bağlayacak bu çok modlu koridor, bölgesel ticarette yeni bir çağ başlatacaktır.” ifadesini kullandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye’nin jeopolitik ve ekonomik ağırlığı artacaktır.

Ulaştırma Koridorlarının Ekonomik Önemi

Uraloğlu, sürdürülebilir ulaştırma altyapılarının ekonomik büyüme için gerekli olduğunu belirtti. “İnsanların ve malların makul maliyetlerle varış noktalarına ulaşmasını sağlamak, ekonomik ve sosyal faydaların dengeli dağıtılması için önemlidir.” dedi. Ulaştırma bağlantılarının kesintisiz devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Devam eden jeopolitik gerilimlerin ve iklim değişiminin lojistik zorluklar yarattığını belirten Uraloğlu, yeni alternatiflerin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. “İhracatını ve ithalatını kesintisiz yapmak isteyen ülkeler için bu kritik bir gerekliliktir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Stratejik Konumu

Uraloğlu, Türkiye’nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğunu ifade etti. “Ülkemiz, kıtalararası ulaştırma koridorlarının sağlıklı işlemesinde bir nevi kilit taşı görevi görüyor.” dedi. Türkiye’nin, 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkeye 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu belirtti.

Uraloğlu, “Doğu-Batı aksında Orta Koridor ve Basra Körfezi’ni ülkemiz üzerinden Avrupa’ya bağlayacak olan Kalkınma Yolu Projeleri’nin merkezinde yer alıyoruz.” diyerek Türkiye’nin stratejik önemini vurguladı.

Gelecek Projeler ve Yatırımlar

Uraloğlu, ulusal ulaştırma yatırımlarını uluslararası koridor perspektifi doğrultusunda düzenlediklerini belirtti. “Uluslararası finans kuruluşları ve bölgesel çok taraflı örgütlerle yakın iş birliği içerisinde çalışıyoruz.” dedi. Altyapı projelerinin sürdürülebilir ve çevresel baskılara karşı dayanıklı olması gerektiğini ifade etti.

Yeni demir yolu ve kara yolu altyapı yatırımları için ön tasarımların tamamlandığını belirten Uraloğlu, “Nihai tasarımlar için zemin etütleri ve hassas ölçümler gibi kritik adımları hızla ilerletiyoruz.” dedi. Bu projeler, Türkiye’nin uluslararası bağlantısallığını artıracaktır.

İstanbul’da Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu

Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenecek “Küresel Ulaştırma Bağlantısallığı Forumu”na dikkat çekti. “İstanbul’u ulaştırma bağlantısallığı konularının küresel ölçekte tartışıldığı bir yer haline getirmek istiyoruz.” dedi. Forumda yerli ve yabancı birçok paydaşın bir araya geleceği belirtildi.

Ulaştırma sistemlerinin tam kapasiteyle çalışmasının önündeki engellerin aşılması için güçlü bölgesel iş birliklerinin önemine vurgu yaptı. “Güçlü ve entegre bir ulaştırma ağı, ticareti kolaylaştırmanın yanı sıra ekonomik fırsatların daha adil dağılmasını sağlar.” şeklinde konuştu.

Bize Ulaşın